Το ετάπ 15 του Tour de France με τις συνεχόμενες ανηφόρες και κατηφόρες στην περιοχή του Mont Blanc, έβαλε τους αναβάτες σε μια σοβαρή δοκιμασία. Η ομάδα BAHRAIN VICTORIOUS κατάφερε να βάλει δύο αναβάτες στην προπορευόμενη ομάδα της ημέρας με τους Mikel Landa και Wout Poels. Στο φινάλε ο Poels αποδείχτηκε ο πιο δυνατός αναβάτης, γιορτάζοντας την πρώτη του νίκη σε ένα Grand Tour - τη δεύτερη νίκη για την ομάδα και τον Gino.


Καθώς οι αναβάτες της Ομάδας BAHRAIN VICTORIOUS δεν είχαν πάει καλά στα δύο ορεινά ετάπ μέχρι το Grand Colombier και το Morzine, χάθηκε το προβάδισμα στην ομαδική κατάταξη του Tour de France. Αλλά πριν από τη δεύτερη μέρα ξεκούρασης, υπήρχε ένα άλλο ετάπ στις Άλπεις και η ‘Team Pearl’ μπήκε στον αγώνα με υψηλές φιλοδοξίες. Μετά από μια πολύ γρήγορη εκκίνηση, ένα προπορευόμενο γκρουπ με σχεδόν 40 αναβάτες απομακρύνθηκε από τους υπόλοιπους. Η ομάδα BAHRAIN VICTORIOUS κατάφερε να έχει τους Mikel Landa και Wout Poels σε αυτό το γκρουπ, και οι δύο αναβάτες ήταν σοβαροί διεκδικητές για μια νίκη στο ετάπ. Αφού ένας απερίσκεπτος θεατής είχε προκαλέσει μια σημαντική καθυστέρηση πίσω στο peloton, το προβάδισμα των πρωτοπόρων αυξήθηκε σε πάνω από 8 λεπτά.


Μετά από πτώση αναβάτη, το peloton δεν βιαζόταν να μειώσει αυτό το χρονικό κενό, έτσι οι προπορευόμενοι αναβάτες ήξεραν ότι ήταν έτοιμοι για τη νίκη στο ετάπ. Εκεί που το ενδιαφέρον νωρίτερα προερχόταν από τους πόντους ΚΟΜ, οι πρώτοι αναβάτες ξεκίνησαν σύντομα τις επιθέσεις, αναζητώντας κάποιο είδος διαφοράς χρόνου μέχρι την επόμενη ανάβαση. Αυτές οι επιθέσεις εξουδετερώθηκαν στις πλαγιές του Col de la Croix Fry, αλλά στη συνέχεια ο Marc Soler ξεκίνησε την πρώτη σοβαρή επίθεση στις χαμηλότερες πλαγιές του Col des Aravis. Οι μόνοι αναβάτες που κατάφεραν να τον φτάσουν ήταν οι Wout van Aert, Krists Neilands και ο Wout Poels της Team BAHRAIN VICTORIOUS. Μετά το πέσιμο του Neilands στην κατάβαση από το Aravis, ένα τρίο έμεινε στον αγώνα για τη νίκη του ετάπ.


Ο Wout Poels δεν περίμενε πολύ καθώς ξεκίνησε μια εκρηκτική επίθεση στον Wout van Aert στις αρχικές, πολύ απότομες πλαγιές της Côte des Amerands. Αποδείχθηκε ότι ήταν η καθοριστική επίθεση, καθώς ο Ολλανδός κέρδισε προβάδισμα περίπου 30 δευτερολέπτων στο δρόμο προς την κορυφή και έχασε μόνο λίγα δευτερόλεπτα στην επόμενη, σύντομη κατάβαση. Στην τελική άνοδο στον τερματισμό, ο Wout Poels οδήγησε σε μια αδιαμφισβήτητη νίκη σε ετάπ με ένα κύμα υποστήριξης τόσο από τους θορυβώδεις οπαδούς όσο και από την σκέψη του εκλιπόντος συμπαίκτη του Gino Mäder. Για την ομάδα BAHRAIN VICTORIOUS, αυτή είναι η δεύτερη νίκη σε ετάπ στη φετινή 110η διοργάνωση του Tour de France. Λίγο περισσότερο από τρία λεπτά κάτω από τον νικητή της σκηνής, ο Mikel Landa πέρασε τη γραμμή τερματισμού στην 5η θέση, και αφού ο Pello Bilbao έδωσε μια γενναία μάχη στην τελική ανάβαση, η διαφορά χρόνου στην ομαδική κατάταξη μειώθηκε στο μισό.


«Η κατάκτηση της πρώτης θέσης ενός ετάπ στον Γύρο της Γαλλίας ήταν ένα όνειρό μου από τότε που είδα για πρώτη φορά τον αγώνα ως μικρό αγόρι όταν περνούσα τις καλοκαιρινές διακοπές στη Γαλλία. Το να κερδίσω αυτό το ετάπ στη 10η συμμετοχή μου στον Γύρο της Γαλλίας είναι απίστευτο, ειδικά όταν είχαμε τόσο έντονα συναισθήματα σε αυτόν τον αγώνα. Άρχισα να πιστεύω στη νίκη μου μόνο στο τελευταίο χιλιόμετρο και ήξερα ότι έπρεπε να συνεχίσω με όλη μου την δύναμη», είπε ο Wout Poels μετά από την πρώτη του νίκη στην καριέρα του σε ένα ετάπ Grad Tour. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στην ομάδα για την πίστη τους σε εμένα. Αφού αρρώστησα σε προπόνηση υψομέτρου και έπρεπε να χάσω το Dauphiné, το εισιτήριο για τον Γύρο της Γαλλίας σίγουρα δεν ήταν δεδομένο».


110TH TOUR DE FRANCE
STAGE 15: LES GETS LES PORTES DU SOLEIL - SAINT-GERVAIS MONT-BLANC, 179KM

1. Wout Poels, NED/TEAM BAHRAIN VICTORIOUS, in 4:40.45 hours
2. Wout van Aert, BEL, + 2.08
3. Mathieu Burgaudeau, FRA, + 3.00


Photos: Sprint Cycling Agency